Voće spada u posebnu grupu namirnica koje se, sa pojedinim izuzecima odlikuju: malom energetskom vrednošću osim kod nekih vrsta, kao što su: banane, kesten, orah, lješnjak, badem. Isto važi i za sušeno voće: suve šljive , suve smokve, suvo grožđe ), velikim sadržajem vode , malom količinom proteina i masti izuzimajući koštunjavo voće, znatnim sadržajem ugljenih hidrata i celuloze a naročito voćnih šećera glukoze i fruktoze , bogatstvom mineralnih sastojaka i vitamina, kao i sadržajem drugih hranjivih sastojaka kao što su enzimi, organske kiseline , antocijani, tanini i dr.
Zbog ovakvog sadržaja, pre svega, mineralnih sastojaka, vitamina, celuloze, enzima i drugih koji imaju prevashodno zaštitnu ulogu u organizmu, kao i sadržaju voćnih šećera koji predstavljaju vrlo pogodne izvore energije, voće i povrće ima veliki značaj za ljudsko zdravlje. Voće je bogat izvor vitamina , mada ih, u poređenju sa povrćem, sadrži manje. Od vitamina voće sadrži najviše vitamina C i karotina. Njihova količina zavisi od vrste voća, sorte kao i niza drugih činilaca. Karotina najviše ima u: kajsijama, ananas u, suvim šljiva ma, breskvama itd. U manjim količinama voće sadrži i druge vitamine: vitamine B grupe.
Sveže voće i povrće – direktno iz bašte!
Povrće je zajednički naziv za kultivisane biljke ili njihove delove koje se koriste za ljudsku ishranu. Za jelo se priprema na različite načine. Upotrebljava se i kao sveže i kao konzervisano. Bogato je ugljenim hidratima i belančevinama , a na njihov ukus prvenstveno utiču eterična ulja .
Zahvaljujući visokom sadržaju vitamina, minerala, celuloze, a malim količinama masnoće, u prehrani ima neprocenjivu ulogu. Količina vitamina i minerala se razlikuje među vrstama i po podnebljima u kojima to povrće uspeva. Termin povrće se koristi pretežno u kulinarstvu. U današnje vreme, većina povrća se uzgaja širom sveta koliko god to klimatski uslovi dozvoljavaju, i usevi mogu da budu kultivisani u zaštićenim okruženjima na manje podesnim lokacijama. Kina je najveći proizvođač povrća. Globalna trgovina poljoprivrednim proizvodima omogućava korisnicima da kupe povće uzgojeno u udaljenim zemljama. Opseg produkcije varira od poljoprivrednih gazdinstava koja zadovoljavaju potrebe svoje familije za hranom, do poljoprivrednih firmi sa ogromnim površinama zemljišta i namenskim usevima. U zavisnosti od tipa povrća, žetvi useva sledi gradiranje, skladištenje, obrada i marketing.
Povrće može da se jede bilo sirovo ili kuvano, i ima važnu ulogu u ljudskoj ishrani. Ono uglavnom ima nizak sadržaj masnoća i ugljenih hidrata, i bogato je vitaminima, mineralima i dijetetskim vlaknima . Mnogi nutricionisti podstiču ljude da konzumiraju dosta voća i povrća, pet ili više porcija dnevno često se preporučuje.