a

Help your business grow by creating your next online presentation with Cevian, a business virtuoso.

Recent Posts

    Sorry, no posts matched your criteria.

Quick business execution 00 875 665 874 88 cevian@select.com
Vrh
Image Alt

Voće i povrće

  /    /  Voće i povrće

Voće

Voće spada u posebnu grupu  namirnica  koje se, sa pojedinim izuzecima odlikuju: malom energetskom vrednošću osim kod nekih vrsta, kao što su:  banane,  kesten, orah, lješnjak, badem. Isto važi i za sušeno voće:  suve šljive , suve smokve,  suvo grožđe ), velikim sadržajem  vode , malom količinom proteina i masti izuzimajući koštunjavo voće, znatnim sadržajem  ugljenih hidrata  i celuloze a naročito voćnih  šećera   glukoze  i  fruktoze , bogatstvom mineralnih sastojaka i  vitamina, kao i sadržajem drugih hranjivih sastojaka kao što su enzimi, organske  kiseline , antocijani,  tanini  i dr.

Zbog ovakvog sadržaja, pre svega, mineralnih sastojaka, vitamina,  celuloze, enzima  i drugih koji imaju prevashodno zaštitnu ulogu u organizmu, kao i sadržaju voćnih šećera koji predstavljaju vrlo pogodne izvore energije, voće i povrće ima veliki značaj za ljudsko zdravlje. Voće je bogat izvor  vitamina , mada ih, u poređenju sa povrćem, sadrži manje. Od vitamina voće sadrži najviše vitamina C i karotina. Njihova količina zavisi od vrste voća, sorte kao i niza drugih činilaca. Karotina najviše ima u: kajsijama,  ananas u,  suvim šljiva ma, breskvama itd. U manjim količinama voće sadrži i druge vitamine: vitamine B grupe.

 

Sveže voće i povrće – direktno iz bašte!

Povrće

Povrće je zajednički naziv za kultivisane  biljke ili njihove delove koje se koriste za ljudsku ishranu. Za jelo se priprema na različite načine. Upotrebljava se i kao sveže i kao konzervisano. Bogato je  ugljenim hidratima i belančevinama , a na njihov ukus prvenstveno utiču  eterična ulja .

Zahvaljujući visokom sadržaju  vitamina, minerala,  celuloze, a malim količinama masnoće, u prehrani ima neprocenjivu ulogu. Količina vitamina i minerala se razlikuje među vrstama i po podnebljima u kojima to povrće uspeva. Termin povrće se koristi pretežno u kulinarstvu. U današnje vreme, većina povrća se uzgaja širom sveta koliko god to klimatski uslovi dozvoljavaju, i usevi mogu da budu kultivisani u zaštićenim okruženjima na manje podesnim lokacijama. Kina je najveći proizvođač povrća. Globalna trgovina poljoprivrednim proizvodima omogućava korisnicima da kupe povće uzgojeno u udaljenim zemljama. Opseg produkcije varira od poljoprivrednih gazdinstava koja zadovoljavaju potrebe svoje familije za hranom, do poljoprivrednih firmi sa ogromnim površinama zemljišta i namenskim usevima. U zavisnosti od tipa povrća, žetvi useva sledi gradiranje, skladištenje, obrada i marketing.

Povrće može da se jede bilo sirovo ili kuvano, i ima važnu ulogu u ljudskoj ishrani. Ono uglavnom ima nizak sadržaj masnoća i ugljenih hidrata, i bogato je vitaminima, mineralima i  dijetetskim vlaknima . Mnogi nutricionisti podstiču ljude da konzumiraju dosta voća i povrća, pet ili više porcija dnevno često se preporučuje.