Pasta ili testenina je grupni naziv za sve specijalitete od rezanog ili sušenog testa, pripremljenog od brašna , jaja , soli i vode . Jede se u celom svetu, a pretpostavlja se da joj je kolevka Italija ili Kina. Pasta se izvorno jede kuvana u slanoj vodi, a na kraju kuvanja dodaje joj se prethodno pripremljeni sos ili kako se to kod nas radi, sos se kuva sa testeninom, dok ne bude gotova. Vrste testenine su npr.: špageti , makaroni, rezanci, pene, supena testenina u obliku slova ili sitna u obliku riže, listovi za lazanje i mnogi drugi.
Za ukus većine današnjih jela sa pastom odgovoran je italijanski kuvar Bonvičino koji je osmislio veliki broj soseva. Ipak za najpopularniji od svih soseva Italijani nisu imali glavni sastojak sve dok španski osvajači nisu sa Američkog kontinenta u Italiju doneli najvažniju biljku u istoriji špageta paradajz. Prvi pisani recept za pastu u paradajz sosu, potiče iz 1848. godine.
U ponudi imamo testeninu u raznim pakovanjima, oblicima i to kako integralnu tako i običnu testeninu:
Redovno konzumiranje pirinča ima višestruko pozitivan uticaj na zdravlje.
Zahvaljujući brojnim korisnim materijama koje sadrži, pirinač ima blagotvorno dejstvo na zdravlje i trebalo bi da bude veoma često na trpezi. Redovno konzumiranje pirinča ima višestruko pozitivan uticaj na zdravlje. Ova namirnica organizam snabdeva energijom veoma brzo, normalizuje nivo šećera u krvi i odličan je izvor vitamina B1.
Iako u svetu postoji više od 40 vrsta pirinča, najčešće se deli na žuti – integralni i beli, to jest rafinisani. Osobe koje na meniju češće imaju ovu žitaricu manje su sklone i problemima sa kožom, visokom krvnom pritisku i bolestima srca. Prema rečima stručnjaka, budući da je bogat ugljenim hidratima, pirinač u ljudskom organizmu ima ulogu goriva i pomaže normalnu funkciju mozga.
Ne sadrži štetne masnoće, holesterol niti natrijum i zbog toga je često deo balansiranih dijeta. Odličan je izvor vitamina i minerala, najviše vitamina D, nijacina, kalcijuma, gvožđa, riboflavina, a bogat je i vlaknima.
Zahvaljujući niskom sadržaju natrijuma, pirinač je idealna namirnica za one koji pate od visokog krvnog pritiska. Žuti pirinač sadrži više vlakana, minerala i vitamina i ne diže toliko brzo nivo šećera u krvi kao rafinisani pirinač.