Pileće meso
Pileće meso je najčešća vrsta živinskog mesa koje se koristi u ishrani. Pileće meso nije samo lako dostupno, već je i veoma hranljiva i zdrava namirnica ako se konzumira u pravim količinama. Ono ima idealnu nutritivnu vrednost.
Bogato je hranljivim sastojcima. Dobar je izvor cinka, magnezijuma, kalijuma, natrijuma, gvožđa, kalcijuma, kao i tiamina, riboflavina i vitamina C, A, E, D, K, B6 i B12. Pileće meso štiti ljudski organizam od kancera i drugih bolesti. Neka istraživanja kažu da redovnom upotrebnom pilećeg mesa može se sprečiti Alchajmerova bolest.
Prednosti upotrebe ovog mesa u ishrani su brojne. Pre svega, ono pomaže u održavanju telesne težine što je naročito važno za gojazne ljude. Adekvatne količine proteina kojim je pileće meso bogato zadovoljiće vašu glad bez opasnosti od prekomernog unosa kalorija. Ovi proteini obezbeđuju i potrebnu energiju za pravilno funkcionisanje organizma čime ćete dobiti i zadovoljavajuću mišićnu masu i konstituciju.
Sveže meso – svaki dan sveže, pravo iz klanice!
Svinjsko meso
Svinjsko meso je najčešće konzumirano meso širom sveta. Bogato je vitaminima B6 i B12 kao i drugim vitaminima mineralima što čini svinjsko meso manje kaloričnim od jagnjetine kao dobrim borcem protiv anemije. Prilikom kupovine mesa treba obratiti pažnju na boju. Sveže svinjsko meso ima ujednačenu nežno roze do crveno-roze boju, u suprotnom reč je o komadu koji duže stoji.
Druga karakteristika jeste tekstura, tj. raspored mišićnih vlakana. Ukoliko su mišićna vlakna prekinuta i nejednaka, znači da je meso pokvareno ili da je svinja bila podvrgnuta lošem tretmanu. Zato je najbolje da birate meso čvrste teksture i malo prošarano.
Svinjsko meso ima veliki značaj kao sirovina od koje nastaju divni mesni proizvodi. Među njima se posebno izdvaja pančeta koja se dobija procesima soljenja, sušenja, zrenja i dimljenja svinjetine i predstavlja pravu gastronomsku poslasticu kojoj je teško odoleti.
Ukoliko se odlučite za našu tradiciju imajte u vidu da se kremenadle najbolje spremaju u komadu na roštilju ili za dinstanje. Suvi vrat je idealan za šnicle, svinjski but većina ljudi koristi za mleveno meso, dok svinjska plećka daje čarobnu aromu poznatom gulašu.