a

Help your business grow by creating your next online presentation with Cevian, a business virtuoso.

Recent Posts

    Sorry, no posts matched your criteria.

Quick business execution 00 875 665 874 88 cevian@select.com
Vrh
Image Alt

Pomfrit

  /    /  Pomfrit

PBZ Fresh u ponudi ima više vrsta zamrznutog krompira i pomfrita. Opremite svoj restoran raznim oblicima i ukusima od kojih su najtraženiji: 7×7, 9×9 i talasasti. Posebno ističemo Spicy – blago začinjeni krompir, sjajnog ukusa koji ide fenomenalno uz glavna jela ili kao zanimacija uz pivo.

Inače, pomfrit ili prženi krompirići su jelo proizvedeno od krompira. Krompir je sam po sebi jako dobar izvor B vitamina, ali jednom kada se uroni u vruće ulje, ova se niskokalorična namirnica pretvara u kaloričnu bombu, koja podiže loš holesterol.
Nastao je tako što su siromašni stanovnici Belgije imali običaj da svako njihovo jelo sadrži i male pohovane ribe, ali kada bi se u zimskim mesecima jezera smrzla, bili su u nemogućnosti da upecaju svoj obrok te su stoga umesto ribe kao prilog jelu stavljali pržene, na trake narezane, krompire. Pomfrit je verovatno nastao u Francuskoj i to od Antoana Ogistina
Parmentjera , samo što to nije bilo tačno zabeleženo.
Naziv francuski krompir nastao je kada su britanski i američki vojnici za vreme Prvog svetskog rata stizali u Belgiju te su tamo okusili njihove pržene krompiriće koje su oni prozvali francuskim krompirima iz razloga što je francuski jezik najčesći jezik u Belgiji.

 

Glavno jelo ili zanimacija, na Vama je da izaberete!

 

Zdravstveni aspekti

Pomfrit prevashodno sadrži ugljene hidrate (uglavnom u vidu skroba ) i proteina iz krompira, i mast koja je apsorbovana tokom proces dubokog kuvanja. So, koja sadrži natrijum se skoro uvek primenuje kao površinski začin.

Kako spremiti najbolji pomfrit?

Birajte krompire sa tamno braon korom i par klica. Naseckajte ga na komadiće debele otprilike centimetar, jer ako su pretanki izgoreće spolja a iznutra još neće biti gotovi. Potom pomfrit prosušite da uklonite višak vode, a onda pospite sa malo kukuruznog skroba kako bi on pokupio ostatak vlage, pa će zbog toga pomfrit biti hrskaviji.